tiistai 24. syyskuuta 2013

JP Morgan Chase (JPM) Warrantit

Ostin tänään pienen position warrantteja, jotka oikeuttavat JP Morgan Chasen osakkeiden ostoon hinnalla 42.42 $, hintaan 16.03 $. Warrantit ovat osa finanssikriisin aikaista TARP -ohjelmaa (Troubled Asset Relief Program), jossa liittovaltio antoi rahaa ongelmissa oleville pankeille ja otti vastineeksi osuuden osakkeina ja warranteina. Nyt kun rahat on maksettu takaisin, on nämä instrumentit myyty takaisin markkinoille. Erääntyminen on 28.10.2018, joten kyseessä on hyvin pitkän juoksuajan instrumentti. Käytännössä hyvin samankaltainen kuin LEAPS:it, joista Greeblatt puhuu kirjassaan. Optiohinnoittelumallit (Black & Scholes) perustuvat volatiliteettiin, sekä aika-arvoon, ja todella pitkän aikavälin optioita on vaikea hinnoitella näillä malleilla luotettavasti. Siksi uskon, että ne ovat väärin hinnoiteltuja pankin pitkän aikavälin tuloskuntoon nähden.

Sijoitusteesi:
  • Laadukas pankki, joka on arvostettu (liian) maltillisesti. Sijoitus pitkän ajan warrantilla, joten arvostuksen korjaantumiselle on aikaa ja tarvittava pääoma pieni. Arvostuksen nousu voi tapahtua joko tulospohjaisesti (EPS kasvaa tasaisesti, kuten se on tehnyt jo usean kvartaalin) ja/tai arvostuksen korjaantumisella verrokkeihin (P/B). 
JPM

JP Morgan on mielestäni yksi mielenkiintoisimpia pankkiosakkeita. Se selvisi finanssikriisistä suhteellisen hyvin ja on mielestäni hyvä yhtiö verrattuna esimerkiksi Bank Of Americaan tai Citigrouppiin. Mielestäni sitä tulisi ennemmin verrata Wells Fargoon, jolla on maine erittäin hyvin hoidettuna pankkina, ja joka on Berkshire Hathawayn suurimpia sijoituksia. Buffet onkin julkisesti sanonut pitävänsä myös JP Morgania hyvin hoidettuna yhtiönä, ja sen toimitusjohtajaa, Jamie Dimonia, pätevänä kaverina.

Silti tämänhetkinen arvostusero pankkien välillä on suuri. JPM:n P/B on 0.98 vs. Wells Fargon 1.5. P/E 8.59 vs. 11.47.

Toki TARP-warrantteja on tarjolla myös muista finanssikriisin aikaisista yhtiöistä (AIG, BAC), joissa tuotot voivat mahdollisesti hyvät, tai jopa paremmat. Itse valitsin JPM:n siksi, että yhtiö on sellainen, jota voisin kuvitella omistavani ilman tätä mahdollisuuttakin vallan hyvin.

Warrantit

Päätin ostaa warrantteja, sillä ne tarjoavat vipua, ja pääsen paljon pienemmällä pääomalla kiinni mahdollisen arvostuksen korjaantumiseen. Uskon, että osakekin on hyvä pitkän aikavälin sijoitus, mutta saan warrantista teesin toteutuessa hyvän tuoton paljon pienemmällä sijoituksella. 

Warrantti käyttäytyy täsmälleen kuten optio. Erona on lähinnä se, että yhtiö myöntää warrantit, yleensä esim. rahoituksenhakutarkoituksessa (TARP). Optioiden kohdalla näin ei ole. Warranteissa on usein myös pidempi voimassaoloaika.
ks. http://www.investopedia.com/ask/answers/08/stock-option-warrant.asp

Osto-optio



Strike price: 42.42
(Hinta, jonka yli osakkeen täytyy mennä, jotta warrantilla on mitään arvoa)

Hinta:16.03

Breakeven: 58.42

(Hinta, jonka yli osakkeen täytyy mennä, jotta teen voittoa. =strike+warrantin hinta)


Ko. Warranteissa on myös sellainen jippo, että osingon ylittäessä finanssikriisiä edeltäneen tason (0.38c /kvartaali), laskee tämä strike pricea. Tällä hetkellä osinko on juuri 0.38, joten seuraavasta osingonnostosta myös warrantin strike alkaa laskea. Yhtiö jakaa tällä hetkellä tuloksestaan hyvin maltillisen osan ulos, joten osingon nouseminen seuraavan viiden vuoden aikana lienee todennäköistä, ja tämä ylimenevä osa sitten vähennetään warrantin strike pricesta. Tällöin todellinen breakeven on luultavasti alle tuon 58.42 vuonna 2018.

Osake vs. warrantti laskelma:

Oletetaan, että yhtiö kasvattaa kirjanpitoarvoaan 2 % vuosittain nykyisestä, joka on mielestäni hyvin maltillinen oletus. Tällöin 2018 kirjanpitoarvo on noin 55$. Jos arvostus on korjaantunut laadukkaampien pankkien tasolle P/B=1.5, niin osake on 55*1.5=82.5$.

Osakkeen tuotto: 62 %, (82.5- 50.8/50.8)

Warranttin tuotto: 150 %, [(82.5-42.42)/16.03]

Tästä huomaa hyvin tuon vipuvaikutuksen. Warranteilla pääsee huomattavasti pienemmällä summalla kiinni samaan rahamääräiseen tuottoon.

Riski

Tässä on toki se riski, että mikäli osake on alle strike pricen 28.10.2018, menetän maksamani preemion kokonaan. Tällöinhän warrantti on arvoton, koska markkina tarjoaa osakkeen halvemmalla. Lisäksi jos kurssi on paljon alle breakevenin, teen myös suuret tappiot, koska warrantin hinta on tällöin hyvin pieni. (Nyt suuri osa hinnasta on aika-arvoa, jota ei enää 2018 ole) Siksi aion pitää position koon maltillisena ja ehdottomasti alle 5 % salkustani. Nyt ostamani erä oli pieni, ja olen varustautunut vielä tuplaamaan position, jos warrantin kurssi laskee. Tämä on hyvin mahdollista, sillä pankki on ollut paljon otsikoissa liittyen oikeussotkuihin.

Juoksuaikaa on kuitenkin viisi vuotta, joten pidän melko epätodennäköisenä sitä, että warrantti erääntyisi arvottomana ottaen huomioon nykyisen, edelleen melko edullisen arvostukseen (P/B alle 1, P/E alle 9). Toisaalta aina voi tulla finanssikriisi numero 2, Lontoosta bongataan uusi valas, tai yhtiö joutuu maksamaan lisää korvauksia oikeussotkuihin liittyen, joten pidän painon pienenä. Parhaimmassa tapauksessa tuotot ovat hyvät pienemmälläkin positiolla. Pahimmassa tapauksessa kaikki menee, joten nukun paljon paremmin tietäen, että maksimitappiokin on kestettävissä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti