torstai 6. maaliskuuta 2014

Uudelleenallokointia

Salkussani on tapahtunut lähiaikoina taas muutoksia. Myin Panoro Energyn ja Fortumin osakkeet muutama viikko sitten.

Panoro Energy:
Ei tarjoa mielestäni enää tarpeeksi upsidea. Yhtiön myyntihän on nyt käytännössä varma ja tätä viemään on palkattu M&A -keisseihin erikoistunut yhtiö (Evercore). Kuitenkin jos lasketaan yhtiön Assets-Liabilities, joka on  118,5 noin 200 miljoonaa $ Q4 raportin mukaan ja markkina-arvo 126 milj $, en näe juuri varaa nousuun.

* Ks. kommentit. Panorossa edelleen selkeä upside, joskin on joitakin muuttujia, jotka saattavat laskea arvoa tuosta 200 miljoonasta.

Fortum: 
Täytyy sanoa, että Fortumin myynti saattoi olla hieman hätiköityä ja osaksi syynä on käteisen tarve noin yleisemminkin. Ohessa kuitenkin muutamia perusteluja:

  • Energia-alan tulevaisuus sisältää mielestäni melko isoja riskejä hintakehityksen puolesta. Perinteinen kuva on murtumassa, ja joissakin maissa, joissa on esimerkiksi paljon tuulivoimaa, sähkön spottihinnat saattavat olla joinakin hetkinä jopa negatiivisia. (Johtuen valtion tuista.) Tälläinen kehitys on huolestuttavaa ja asettaa haasteita ja hintapaineita myös vakaalle "vanhanaikaiselle" tuotannolle.
  • Yhdysvalloissa jatkunut liuskekaasubuumi on laskenut kaasun hintoja voimakkaasti. Mikäli tämä kehitys jatkuu/leviää Eurooppaan tulee myös se aiheuttamaan paineita energian hinnanlaskulle.
  • Muita riskejä ovat valtio-omistajuus ja Venäjä, Venäjä, Venäjä. Energiatuotanto on hyvin poliittista, joten riski epäoptimaallisista ratkaisuista on suuri.
  • Viimeisenä, mutta ei vähäisimpänä: Uskon löytäväni rahoille paremmin tuottavan kohteen.
Toki ikävänä puolena on vakaan osinkovirran laskeminen, sillä Fortum on aina ollut salkkuni suurimpia osingonmaksajia.


Lisäksi tein muutamia ostoja. Lisäsin Arcos Doradosia ja ostin position Support.comissa tämän kirjoituksen innoittamana. (Yhtiöllä on kunnon internetkuplanimi :)) Ohessa sijoitusteesi lyhykäisyydessään:

  • Tietotekniikkapalveluita tarjoava yritys. Hoitaa yksityisten kaapelitelkkareita ja yritysten suurempia systeemejä. Myynti hoituu tuotteen tarjoajien kautta, jotka ulkoistavat palvelut Supportille.
  • Suuri käteiskasa. Noin puolet Mcapista käteisenä antaa mielestäni ison turvamarginaalin, vaikka asiat menisivätkin päin honkia.
  • Yhtiön viime tilikausi oli hyvä. Kuluja on saatu alas ja yhtiö teki varsin hyvää tulosta. Tosin yhtiö ilmoitti, että liikevaihto 2014 Q1 on laskussa ja tulos +-0, koska iso asiakkuus lopetettiin. Osake romahti seurauksena.
  • Katalyyttinä siten kehityksen parantuminen Q1 jälkeen ja LV:n kasvu. Tästä on jo viitteitä ja yhtiö itsekin on sanonut, että Q1 jälkeen suunta on todennäköisesti ylöspäin.
  • Riskeinä asiakkaiden keskittyineisyys (Comcast järkyttävän suuri osuus), sekä käteisen mahd. hassaaminen.
Aika perinteinen ongelmissa oleva arvo-kohde siis. Kyseessä olisi mielestäni ihanteellinen kohde aktivistille, johtuen johdon huonosta track-recordista ja suuresta käteiskasasta. Lisäksi ongelmat ovat todennäköisesti vain väliaikaisia. Saa nähdä tuleeko tällä rintamalla aktiviteettia jossakin välissä.

Blogien voimasta:

Olen huomannut, että small capeista kirjoittavat bloggarit usein heiluttavat järkyttävästi kurssia. Ostin esimerkiksi onnekkaasti Support.comia melkein heti Saj Karsanin SA-kirjoituksen jälkeen lyhyen ajan pengottuani. Seuraavana päivänä (05.03) osake nousi 14%!  Toinen hyvä esimerkki on ProDex, joka on myös seurannassani (ja kävi itseasiassa lyhyesti salkussanikin, tosin en tehnyt pikavoittoja). Tammikuussa SA-pro artikkelin jälkeen kurssi nousi järkyttävän nopeasti useita kymmeniä prosentteja. 

Tässä olisi jollekin alphaa tarjolla. Seuraisi isolla skaalalla pienistä yhtiöistä kirjoittavia bloggareita sekä SA-kirjoittajia, ostaisi aina heti kirjoituksen ilmestyessä ja myisi muutaman päivän viiveellä. Ehkäpä pitää joskus testata ko. strategiaa. :)

5 kommenttia:

  1. Hei,

    Huomasin, että sinukin salkusta löytyi vielä jokin aika sitten Panoro Energy. Oletko ollut tarkkana Panoron tasetta tulkitessasi?

    - Q4 lopussa Panoron käteisvarat olivat n. 57 MUSD
    - Kun Manati kauppa saadaan päätökseen yhtiön nettokassavarat ovat n. 75-80 MUSD
    - Nykykurssilla Panoron loppujen assettien markkina-arvo on n. 45 MUSD, jotka sisältävät Manati earn-outin, OML113 kentän Nigeriassa (joka sisältää AJE esiintymän), Dussafun sekä käyttämättömän verohyödyn.

    Erittäin konservatiivinen tasepohjainen valuaatio Panorolle olisi jotakuinkin seuraava:

    - käteinen 75 MUSD
    - OML113 30 MUSD
    - Dussafu 70 MUSD
    - earn-out 15 MUSD
    - verohyöty 10 MUSD
    YHTEENSÄ 200 MUSD, vähennetään tästä vielä varmuuden vuoksi 10 MUSD verohyöty pois sekä 5 MUSD kassan sulamista ja vielä ylimääräinen 5 MUSD kaupankäyntipalkkiota Evercorelle, joka hoitaa Panoron myyntiprosessia, päädytään 180 MUSD. Verrattuna nykyiseen markkina-arvoon 125 MUSD on upsidea edelleen n. 45%. 4,5 kruunun lunastushinta voisi olla pohja, millä kauppoja ostajien kanssa hierotaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos huomautuksesta. Eli itselleni oli käynyt kämmi. Olin Käyttänyt Manatille: assets classified as held for sale, mutta kauppahintahan on tietysti 140 milj. + earnout. Eli current assets + 140 milj. manatista - current liabilities + verohyöty + dussafu + OML 113 + earn out tekee noin 200 milj $. Eli upsidea löytyy. Pahoittelut virheestä. Täytyypä korjata se tuohon tekstiinkin.

      Muutama huolenaihe silti:
      -Verohyöty käsittääkseni vain norjalaisen ostajan hyödynnettävissä ?
      -HNR:n osuus dussafusta ei mennyt loppujen lopuksi kaupaksi. Onko vaaraa, että hinta vieläkin alempi ?
      -Yhtiö syönee vielä jonkin verran käteistä ennen kauppaa + Evercoren palkkio ja mahdollinen Manatin veroseuraamus.

      -Toisaalta dussafun tai OML 113:n kauppahinta voi olla korkeampikin.

      Mutta joka tapauksessa kyllähän tuohon jää upsidea, vaikka ylläolevat tekijät huomioikin. Täytynee ottaa panoro uudelleen seurantaan :)

      Poista
  2. Huolenaiheisiisi muutama kommentti. Verohyödyn pystyy hyödyntämään yritys, jolla on tuotannollista toimintaa Norjan maaperällä tai aluevesillä. Ei tarvitse olla siis norjalainen ostaja. Useat kansainväliset yhtiöt harrastavat öljynetsintää / -porausta Norjan vesillä

    HNR oli Dussafun kanssa pakkoraossa syksyllä, koska kassa oli käytännössä kuiva. Myivät kaikkia kenttiään samanaikaisesti, koska rahaa oli saatava. Kun Venezuelan kenttien osalta tärppäsi, ei HNR tarvinnut enää myydä Dussafua hinnalla millä hyvänsä. On todennäköisempää, että HNR itse kaatoi Dussafu diilin eikä ostaja Vitol.

    Käteistä palaa varmaan vielä jonkin verran, ennen kuin myyntiprosessi saadaan päätökseen. Tämä onkin Panoron pääriski lyhyellä tähtäimellä. Brasilian verottajalta voi tulla vielä yllätys Manati diiliin liittyen, kuten nostit esiin, mikä saattaa syödä käteisvaroja max. 10 MUSD. Johto indikoi Q4 presiksessä, että pitävät myyntivoittoveroa kuitenkin epätodennäköisenä, muttei mahdottomana. Myös BS3 kenttien alaskirajaus pienentää myyntivoittoa ja vaikuttaa verotettavaan määrään.

    Itse äänestäisin kauppaa vastaan omilla osakkeillani, jos Dussafu + OML113 menee alle 100 MUSD.

    VastaaPoista
  3. Hei,

    Itsekin tuli omistettua Panero Energya tässä taannoin, mutta tuli se sitten myytyä kun ei tuntunut nousevan mihinkään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep. Osake ei tosiaan ole hirveästi liikkunut, eikä varmaan hirveästi liikukkaan ennen tietoa kaupan edistymisestä. Itsellä on tosin harkinnassa ottaa Panoro vielä takaisin salkkuun, sillä osakkeessa on kyllä vielä nousuvaraa, kuten Anonyymi edellä huomautti, vastoin alkuperäistä pohdintaani.

      Poista